Nebbiolo er en av de klassiske druene fra Piemonte i Italia. Denne druetypen lager verdenskjente viner som kan lagres i minst et halvt århundre.
Nebbiolo er svært vanskelig å dyrke, en sær drue
Knopper tidlig om våren, gir fare for sen frost, modner også sent, fare for undermodne druer
Trives i kjølig klima, spesielt i det bakkede tåkefylte landskapet i Piedmonte. (Nebbia = tåke)
Kun 4% av druearealet i Piedmonte er dyrket med Nebbiolo, er avhengig av lange varme summere, Derfor en veldig lien produksjon av Barolo
Drue med tykt skall, gir viner med mye farge, men fargen er IKKE stabil. Mister veldig mye farge ved lagring, selv etter noen få år.
Inneholder veldig mye syre og alkohol, er derfor også gode lagrings viner
Trenger lang lagring for at tanninene skal modnes. Perfekte matviner.
Duft av fiol, kirsebær og jordperg. Tørr og stram vin som ung. Aromaer utvikler seg til krydder, tobakk, hvit trøffel, tjære, anis og tørkede roser som moden
Inneholder mye alkohol og glyserol, får en slags sur-søt virkning i munn.