30 minuter 2 personer
Pochert eple bakt i vaniljesaus, toppet med knust ingefær-kjeks
Start med vaniljesausen. Hell fløten i en kjele, varm opp til kokepunktet og trekk deretter kjelen til side. Pisk sammen eggeplommer og sukker til det er lyst og luftig. Tilsett den varme fløten litt etter litt mens du hele tiden pisker.
Pass på at du ikke heller i for mye fløte hver gang. Sil sausen når alt er godt blandet og hell den deretter i en mugge.
Hell dessertvin, sukker, vaniljen, sitronskallet og kardemommebelgene i en kjele og kok opp. Tilsett eplene og småkok i ca. 20 minutter til eplene er myke og sirupen begynner å få litt farge. Ta kjelen vekk fra varmen og avkjøl.
Varm ovnen til 150° C. Fordel ¼ av de avkjølte eplene i to ildfaste skåler og hell vaniljesausen over. Sett skålene i et vannbad, vannet bør stå halvveis opp på bollene og bak i ovnen i ca. 15 – 20 minutter. Ta de ut og la de stå i 5 minutter før servering. Pynt med resten av epler og revet sitronskall. Knus ingefærkjeksene og strø over.
En Tokaji eller Demi-sec Champagne vil passe til denne retten.
190 ml dessert-vin
165 g sukker
1 vaniljestang, kun frøene
3 biter sitronskall
3 hele kardemommebelger, lettere knust
2 Pink Lady epler, skrelt, kjernehus fjernet, hvert skåret i 8 båter
Revet sitronskall fra 1 sitron
2 stk ingefærkjeks av god kvalitet
Vaniljesaus
300 ml kremfløte
4 eggeplommer
35 g sukker